DRUKUJ
2015-05-31

Zadania

Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego,       w szczególności poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami:

  1. higieny środowiska,
  2. higieny pracy w zakładach pracy,
  3. higieny radiacyjnej,
  4. higieny procesów nauczania i wychowania,
  5. higieny wypoczynku i rekreacji,
  6. zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
  7. higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne,

- w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości                                     i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych                i zawodowych.  

Wykonywanie ww. zadań polega na sprawowaniu zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego oraz prowadzeniu działalności zapobiegawczej i przeciwepidemicznej w zakresie chorób zakaźnych    i innych chorób powodowanych warunkami środowiska, a także na prowadzeniu działalności oświatowo – zdrowotnej.

Zadania i zakres działania poszczególnych komórek organizacyjnych w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Kwidzynie:

ODDZIAŁ EPIDEMIOLOGII

Zapobieganie oraz zwalczanie zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.

▪ Dokonywanie analiz i ocen oraz śledzenie sytuacji epidemicznej na terenie naszego powiatu.

▪ Planowanie i koordynowanie działań związanych z realizacją szczepień ochronnych.

▪ Dystrybucja preparatów szczepionkowych.

▪ Koordynacja działań dotyczących likwidacji skutków ataku bioterrorystycznego oraz zwalczania

  ognisk szczególnie niebezpiecznych chorób zakaźnych.

▪ Prowadzenie nadzoru sanitarnego w podmiotach wykonujących działalność leczniczą ze

  szczególnym uwzględnieniem zakażeń szpitalnych.

ODDZIAŁ HIGIENY KOMUNALNEJ

1.Nadzór nad zaopatrzeniem w wodę przeznaczoną do spożycia:

▪ Ewidencjonowanie ujęć, obiektów i urządzeń służących do zaopatrzenia w wodę

▪ Prowadzenie wykazu przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych oraz miejsc pobierania próbek

  wody objętych monitoringiem jakości wody

▪ Kontrola i ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz kontrola stanu

  sanitarnego obiektów i urządzeń służących do zaopatrzenia w wodę

▪ Sporządzanie ocen o jakości wody w celu:

▪ przekazania właściwemu wójtowi (burmistrzowi, prezydentowi miasta) informacji koniecznych do  

  podjęcia działań mających na celu zaopatrzenie konsumentów w wodę o właściwej jakości

▪ informowania ludności o jakości wody na terenie powiatu kwidzyńskiego

▪ Wydawanie ocen higienicznych dotyczących zastosowania materiałów lub wyrobów używanych do

   uzdatniania i dystrybucji wody

▪ Gromadzenie, weryfikacja i przetwarzanie danych monitoringowych

▪ Przygotowywanie decyzji administracyjnych egzekwujących poprawę jakości wody i przygotowanie

 postępowania administracyjno-egzekucyjnego

▪ Przygotowanie i opracowanie danych statystycznych dotyczących nadzoru nad jakością wody na

 terenie powiatu kwidzyńskiego.

 

2.Nadzór nad kąpieliskami i basenami kąpielowymi:

▪ Kontrola stanu sanitarnego kąpielisk, miejsc wykorzystywanych do kąpieli i basenów kąpielowych

▪ Kontrola i ocena jakości wody w kąpieliskach, miejscach wykorzystywanych do kąpieli i basenach

  kąpielowych

▪ Przekazywanie informacji władzom samorządowym i ludności

 

3.Nadzór ogólny

▪ Kontrola utrzymania stanu sanitarnego obiektów użyteczności publicznej i zakładów usługowych:

 obiekty służby zdrowia, zakłady fryzjerskie, kosmetyczne i odnowy biologicznej obiekty turystyczne i hotelarskie, domy pomocy społecznej, cmentarze

▪ Przygotowywanie decyzji administracyjnych mających na celu egzekwowanie poprawy stanu

 sanitarnego tych obiektów

▪ Kontrola i ocena stanu sanitarnego środków transportu i obiektów obsługujących środki transportu

·Wydawanie opinii w sprawach organizacji imprez masowych na terenie powiatu

·Wydawanie zezwoleń na ekshumację zwłok i szczątków ludzkich oraz nadzorowanie ich przebiegu

·Wydawanie zezwoleń na przewóz zwłok i szczątków ludzkich, opiniowanie sprowadzenia zwłok i szczątków z obcego państwa.

 

ODDZIAŁ HIGIENY ŻYWIENIA, ŻYWNOŚĆI i PU

1. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

2. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego

3. Pobieranie do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

4. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji i obrotu kosmetykami oraz pobieranie do badań w ramach urzędowej kontroli próbek kosmetyków.

5. Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach systemu RAPEX.

6. Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych - RASFF.

7. Prowadzenie przy współudziale Oddziału Epidemiologicznego dochodzenia w przypadku wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych, pobieranie próbek i opracowywanie dokumentacji w tym zakresie.

8. Uczestniczenie w odbiorach obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub sprzedaży środków spożywczych.

9. Sprawowanie nadzoru nad wytwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu środków zastępczych.

 

 

SEKCJA  HIGIENY PRACY

1. Nadzór nad warunkami higieny pracy w zakładach pracy (art.1 pkt. 2 Ustawy z dnia                        14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej – t.j. Dz. U. z 2011 r. Nr 212, poz. 1263 z późn. zm.).

2. Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące warunków zdrowotnych środowiska pracy, a zwłaszcza zapobieganie powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy (art. 4 pkt. 5 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej).

3. Kontrola przestrzegania przez producentów, importerów, osoby wprowadzające do obrotu, stosujące lub eksportujące substancje chemiczne, ich mieszaniny lub wyroby w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 25 lutego 2011 r. o substancjach chemicznych i ich mieszaninach (Dz. U. Nr 63, poz. 322 z późn. zm.) obowiązków wynikających z tej ustawy oraz z rozporządzeń Wspólnot Europejskich w niej wymienionych (art. 4.1. pkt. 8 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej).

4. Kontrola przestrzegania przepisów dotyczących wprowadzania do obrotu produktów biobójczych
i substancji czynnych oraz ich stosowania w działalności zawodowej (art.  4.2. Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej).

5. Kontrola przestrzegania przez podmioty wprowadzające do obrotu prekursory kategorii
2 i 3 obowiązków wynikających z ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (J.t.  z 2015 r. poz. 242), rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 273/2004 z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie prekursorów narkotykowych oraz rozporządzenia (WE) Rady nr 111/2005     z dnia 22 grudnia 2004 r. określającego zasady nadzorowania handlu prekursorami narkotyków pomiędzy Wspólnotą a państwami trzecimi (art. 4.1. pkt. 9 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r.                  o Państwowej Inspekcji Sanitarnej).

6. Wydawanie decyzji o stwierdzeniu choroby zawodowej lub decyzji o braku podstaw do jej stwierdzenia (art. 4a Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej).

 

STANOWISKO ds. HIGIENY DZIECI i MŁODZIEŻY

 

1. Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, dotyczących w szczególności higieny pomieszczeń i wymagań w stosunku do sprzętu używanego w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych, szkołach wyższych i w ośrodkach wypoczynku dzieci i młodzieży oraz higieny procesów nauczania poprzez dokonywanie badań, analiz i ocen w zakresie:

▪natężenia oświetlenia,

▪dostosowania mebli szkolnych i przedszkolnych do wzrostu dzieci i młodzieży,

▪mikroklimatu,

▪warunków do prowadzenia zajęć wychowania fizycznego,

▪warunków zdrowotnych w pracowniach komputerowych,

▪przechowywania i gospodarki niebezpiecznymi substancjami i preparatami chemicznymi,

▪rozkładów zajęć lekcyjnych,

▪kwalifikacji i nadzoru bieżącego w placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży.

2. Udzielanie instruktażu w zakresie zapobiegania i eliminowania negatywnego wpływu czynników i zjawisk fizycznych, chemicznych i biologicznych na zdrowie dzieci i młodzieży.

STANOWISKO ds. ZAPOBIEGAWCZEGO NADZORU SANITARNEGO

1. Uzgadnianie zakresu i stopnia szczegółowości informacji wymaganych w prognozie oddziaływania na środowisko (art. 3 pkt 1 i art. 10 ust. 2 ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej).

2. Uzgadnianie miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz projektów studiów i kierunków zagospodarowania przestrzennego (art. 3 pkt 1 i art. 10 ust. 2 ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej).

3. Uczestniczenie w postępowaniu w sprawie oceny oddziaływania na środowisko inwestycji mogących znacząco pogorszyć stan środowiska (art. 3 pkt 1 i art. 10 ust. 2 ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej).

4. Uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych dotyczącej budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych (art. 3 pkt 2 a i art. 10 ust. 2 ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej).

5. Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytkowania obiektów budowlanych (art. 3 pkt 3 i art. 10 ust. 2 ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej).

 

 STANOWISKO ds. OŚWIATY ZDROWOTNEJ i PROMOCJI ZDROWIA

Podstawowe kierunki działalności w zakresie oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia  wynikają z sytuacji  epidemiologicznej, występujących  problemów i potrzeb zdrowotnych ludności, zapisów  Narodowego Programu Zdrowia i programów  i przyjętych  edukacyjnych, zadań  Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie  profilaktyki  i promocji zdrowia.

1. Popularyzowanie zasad zdrowego stylu życia i zachowań prozdrowotnych.

2. Motywowanie społeczeństwa do dobrowolnego podjęcia pożądanych zachowań sprzyjających

 zdrowiu.

3. Nadzór nad prowadzoną działalnością oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia w placówkach

 realizujących programy prozdrowotne.

4. Koordynowanie realizacji programów edukacyjnych.

5. Organizowanie oraz przeprowadzanie szkoleń, narad dla koordynatorów i realizatorów programów

  edukacyjnych w powiecie.

6. Organizowanie konkursów oświatowo – zdrowotnych różnego typu.

7. Wypożyczanie materiałów edukacyjnych i dystrybucja materiałów wizualnych.